Nu prea ai vânzări? Ai nevoie de un redesign al site-ului. Află aici cum îl faci!
Un site cu design învechit poate, într-adevăr, să îți afecteze conversiile, vânzările și profitul. De ce? Pentru că așa e construit creierul uman: să caute ordinea și echilibrul vizual. Dacă site-ul tău arată ca unul din anii ‘90, vizitatorii se vor simți ca și cum ar intra într-o cooperativă alimentară comunistă. Iar ei, vizitatorii, vor să intre într-un mall virtual, adică un site modern, minimalist, luminos, echilibrat, ordonat. Dacă în ultima perioadă nu prea ai vânzări și nici nu te-ai ocupat de designul site-ului foarte mult în ultimii ani, este foarte posibil ca acesta să fie motivul scăderii conversiilor. Ai nevoie de un redesign al site-ului tău web. Cum faci acest lucru? Îți explicăm totul în acest articol!
CUPRINS
Ce înseamnă să faci un redesign al site-ului tău web?
Când trebuie să faci un redesign al site-ului tău web?
Strategia de redesign a unui site web
- Analizarea metricilor de performanță curenți.
- Stabilirea KPI-urilor ideale după efectuarea redesign-ului.
- Definirea mesajului de brand.
- Definirea avatarului de client-țintă.
- Protejarea părții de SEO on-page deja implementată pe site.
- Analizarea concurenților.
- Identificarea punctelor forte ale afacerii tale în mediul online.
- Alegerea aplicațiilor potrivite pentru redesignul site-ului.
- Verificarea performanței serviciului tău de găzduire.
Ce înseamnă să faci un redesign al site-ului tău web?
Nu contează ce dimensiuni are compania ta. Nu contează pe ce nișă activezi. Este crucial ca orice afacere să aibă un website modern, funcțional, un website care să se încarce rapid și să ofere fiecărui vizitator în parte o experiență pozitivă.
Putem presupune că orice website nou este la curent cu tehnologia și principiile de webdesign din perioada în care a fost realizat. Totuși, aceste tehnologii și principii evoluează în mod constant. Inclusiv gusturile vizitatorilor în materie de design al site-urilor evoluează. Așadar, un website care poate a fost excelent făcut în 2019, este foarte posibil ca astăzi să fie deja învechit ca design și funcționalități. De aceea, specialiștii recomandă un redesign al oricărui site web cel puțin o dată la 2-3 ani.
Ce înseamnă să faci un redesign al site-ului tău web? Înseamnă, practic, să îl aduci la zi atât din punct de vedere estetic, cât și tehnic. Să îl îmbunătățești constant pe toate palierele: conținut text și vizual, structură, formatare, navigare, performanță, SEO on-page. Dacă nu faci acest lucru, este chiar foarte posibil să pierzi trafic, conversii, vânzări și profituri.
Când trebuie să faci un redesign al site-ului tău web?
Pentru a ști dacă a venit momentul să faci un redesign, te sfătuim să compari foarte obiectiv site-ul tău cu cel al principalului tău competitor. Poți ruga o terță persoană să facă acest lucru, pentru un plus de obiectivitate. Întrebările la care va trebui să obții un răspund clar (DA sau NU) sunt următoarele:
- Designul site-ului meu arată mai învechit decât cel al competitorului principal?
- Vânzările și conversiile mele s-au împuținat în ultimele luni?
- Clienții ori vizitatorii de pe site mi-au semnalat vreo problema tehnică sau de navigare a website-ului meu?
Dacă răspunsul este DA la cel puțin una dintre întrebările de mai sus, înseamnă că a venit timpul să faci un update de design la nivelul întregului tău site!
Cum faci un astfel de redesign al site-ului? Instalezi pe site chestii noi la întâmplare sperând că sunt mai bune decât cele dinainte sau urmezi o strategie atent gândită și bine stabilită?
Strategia de redesign a unui site web
Așadar, a venit momentul să faci un update al site-ului, atât la nivel estetic, cât și la nivel funcțional. Perfect. Unde vrei însă să ajungi? Ți-ai imaginat cum vrei să arate site-ul tău la finalul acestui redesign? Ai idei clare despre ce vrei să obții din punct de vedere tehnic și estetic cu această operațiune?
Cu cât mai în detaliu te gândești și îți imaginezi, cu atât rezultatul final va fi mai apropiat de ceea ce dorești și ceea ce ai nevoie. Indiferent că faci tu însuți acest redesign de website sau apelezi la o agenție specializată, o strategie corectă și bine pusă la punct nu trebuie să lipsească.
Elaborarea strategiei de redesign a site-ului tău web ar trebui să conțină următorii pași:
- Analizarea metricilor de performanță curenți.
- Stabilirea KPI-urilor ideale după efectuarea redesign-ului.
- Definirea mesajului de brand.
- Definirea avatarului de client-țintă.
- Protejarea părții de SEO on-page deja implementată pe site.
- Analizarea concurenților.
- Identificarea punctelor forte ale afacerii tale în mediul online.
- Alegerea aplicațiilor potrivite pentru redesignul site-ului.
- Verificarea performanței serviciului tău de găzduire.
Aceștia sunt pașii necesari. Îi vom detalia în continuare și vei înțelege că, de fapt, sunt foarte simplu de urmat pentru a avea o startegie de redesign cu adevărat eficientă.
1. Analizarea metricilor de performanță curenți.
Ca să ajungi unde vrei, trebuie să știi de unde pleci, nu-i așa? Ei bine, acest lucru se aplică perfect atunci când începi să construiești strategia de redesign a site-ului tău web.
Începe cu înțelegerea locului în care te afli acum. Verifică atent metricii de performanță curenți. Astfel, vei înțelege situația actuală a website-ului tău, vei vedea unde stai bine, unde trebuie să aduci îmbunătățiri și, astfel, vei începe să conturezi strategia.
Ar trebui să ai în vedere următorii metrici de performanță:
- numărul lunar de vizitatori și vizitatori unici,
- numărul lunar de vizite pe site,
- bounce rate-ul,
- timpul mediu petrecut pe site de vizitatori,
- keyword-urile principale care îți aduc poziționare bună pe Google, trafic, leaduri și conversii,
- profilul de back-linkuri bune și dăunătoare,
- numărul total de pagini indexate,
- numărul total de pagini care primesc trafic de la Google,
- numărul de mesaje primite prin formularele de contact de pe site,
- suma de bani generată din vânzările de pe site.
Sunt multe de verificat, nu? Da, analiza face parte din orice business de succes. De unde iei toate aceste informații? De pe Google Analytics, bineînțeles. Toate informațiile de mai sus sunt disponibile cu un simplu click.
După ce obții aceste informații, este timpul să tragi concluziile: ce funcționează și ce nu funcționează? Unde ar trebui să aduci îmbunătățiri? Unde găsești neregularități care ar trebui să te pună pe gânduri (de exemplu, ai trafic, dar nu ai vânzări – trebuie să verifici procesul de comandă, poate sunt erori sau este greoi și contra-intuitiv)?
După ce așezi pe o foaie toate aceste lucruri alături de concluziile tale, este timpul să trecem la pasul al doilea!
2. Stabilirea KPI-urilor ideale după efectuarea redesign-ului.
Acum că știi unde te afli, este momentul să decizi unde vrei să ajungi după efectuarea redesign-ului site-ului tău. În funcție de ce ai constatat la pasul precedent, poți stabili niște KPI (key performance indicator) pentru următorul an sau pentru următoarele 6 luni de tipul:
- Să cresc numărul de vizitatori și de vizite pe site cu 30%,
- Să reduc bounce rate-ul de la 60% la 40%,
- Să cresc cu 10% timpul mediu petrecut pe site de vizitatori,
- Să ridic autoritatea site-ului de la 29 la 40,
- Să cresc cu 30% numărul de mesaje trimise de prospecți prin formularele de contact de pe site,
- Să cresc încasările cu 15%,
- Să ajung pe prima pagină în Google cu încă 30 de cuvinte-cheie etc.
După cum vezi, cifrele sunt importante. Învață-te să gândești în cifre și procente referitor la afacerea ta. Asta înseamnă analiza unui business, iar orice afacere pentru a deveni de succes are nevoie de această analiză. În loc să stabilești despre scop să cresc încasările, învață-te să stabilești țeluri de tipul să cresc încasările cu 15%. Practic, atunci când gândești în cifre exacte, îți oferi ție însuți un țel clar spre care ți-e mai ușor să mergi.
De asemenea, vei observa că multe dintre aceste KPI-uri sunt legate între ele. Crescând un anumit metric, de fapt crești mai multe în același timp. De exemplu, pentru a îndeplini KPI-ul de a crește numărul de conversii online, implicit trebuie să crești traficul spre site și să descrești rata de bounce. Așadar, nu te speria! Nu e chiar așa multă muncă cum pare.
Acum că știi unde vrei să ajungi cu site-ul și afacerea ta, este timpul să trecem la următorul pas!
3. Definirea mesajului de brand.
După cum spuneam, un redesign al site-ului web implică inclusiv înnoirea și updatarea contentului scris și vizual de pe site. Atenție, însă! Nu face schimbări bruște, care ar putea să îți sperie publicul! Este important să urmezi strategia de comunicare de brand stabilită până în acest moment și să o îmbunătățești doar unde este cazul.
De exemplu, dacă ți-ai obișnuit urmăritorii site-ului să le comunici (prin postări pe blog, prin descrierile de pagină, prin descrierile de categorii etc.) într-un stil elegant, rafinat, formal, nu începe brusc să le comunici într-un mod informal și prea familiar. Îi vei speria și ei nu vor ști dacă este aceeași firmă dinainte sau nu.
Așadar, la nivel de mesaj de brand, facem îmbunătățiri, însă nu drastice. Poate că îți modifici un pic logo-ul ca să se asorteze cu noile trenduri, însă nu îl înlocui de tot decât dacă ești pregătit cu adevărat să treci printr-un întreg proces de rebranding cu tot ce înseamnă acesta.
De asemenea, poate că designul vechi al site-ului tău avea o paletă de culori bine cunoscută printre fanii brandului tău, culori ce se găseau și pe ambalajele produselor tale, de exemplu. Ei bine, dacă acesta este cazul tău, atunci păstrăm această paletă de culori, pentru a nu dezorienta fanii brandului și pentru a păstra aceeași linie cu ambalajele produselor.
Așadar, definim mesajul de brand pentru a face un update la contentul de pe site, însă fără a exagera aici cu noutățile. După ce ai pus la punct și acest pas, este timpul să trecem la următorul!
4. Definirea avatarului de client-țintă.
Probabil că ai făcut acest pas când ai început business-ul (sau cel puțin așa ar fi trebuit să faci). Pentru a ști cum să te promovezi, trebuie să știi cui te promovezi și să te mulezi pe așteptările acelor oameni, nu? Ei bine, pentru a ști cui te adresezi, este necesat un avatar de client – adică profilul clientului care se încadrează cel mai bine în publicul tău țintă. De exemplu, dacă vinzi produse cosmetice online, probabil că avatarul tău de client va fi femeia între 28-45 de ani din mediul urban, cu studii superioare și venituri peste medie, cu un job stabil. Nu înseamnă că vei vinde doar acestor persoane, însă promovarea și comunicarea ta de brand va fi îndreptată spre acest segment de public cu prioritate.
Așadar, dacă ai deja un avatar de client, trebuie doar să îl updatezi. Dacă nu ai încă un avatar de client creat pentru compania ta, acum este momentul să îl creezi.
De ce trebuie tot timpul updatat avatarul de client-țintă? Pentru că oamenii evoluează, iar unii dintre ei devin consumatori ideali pentru produsele tale, deși acum 2 ani nu ar fi fost în targetul tău. Pentru că firma ta evoluează și are acum capacitatea să se adreseze unui public mai larg decât acum 2 ani. În final, pentru că gama ta de produse ori servicii oferite evoluează și acum te poți adresa unui număr mai mare de oameni.
Așadar, când ai (noul) avatar de client creat, vei ști exact cum să îți organizezi conținutul de pe site, aplicațiile instalate, comunicarea de brand și promovarea pentru a satisface toată gama de clienți!
După ce bifezi și acest pas, trecem la următorul!
5. Protejarea părții de SEO on-page deja implementată pe site.
Cel mai probabil ai deja făcute pe site anumite optimizări SEO on-page care să te ajute să rankezi bine în Google și să atragi trafic organic. Este important ca, atunci când faci update-ul site-ului tău din punct de vedere SEO, să ai grijă să protejezi aceste optimizări deja făcute. Altfel, riști să pierzi poziții importante din Google.
În principiu, ar trebui să nu schimbi absolut nimic din punct de vedere SEO și conținut la paginile cu care ești deja fruntaș pe prima pagină din Google. Nu modifici ceva ce deja funcționează bine, aceasta este regula de bază aici.
Apoi, dacă vrei să schimbi destinația unei pagini din site, nu uita să folosești un redirect 301 (sunt aplicații care te pot ajuta). Orice URL vechi trebuie să fie redirecționat cu protocolul 301 spre noul URL, altfel vei avea foarte multe erori 404 pe site care îți vor dărâma strategie SEO.
De exemplu, să spunem că ai pagina www.site.ro/bijuterii și vrei să o schimbi la www.site.ro/bijuterii-femei. Nu schimbi pur și simplu numele și linkul paginii și o lași așa, ci faci redirect 301 de la linkul vechi spre cel nou. Dacă nu ai experiență tehnică sau pe partea de SEO, este mai bine să notezi pe o foaie toate aceste schimbări pe care le dorești și să lași un specialist să se ocupe de aceste redirecturi.
Ești pregătit să trecem la următorul pas?
6. Analizarea concurenților.
Nu este sănătos să verifici zilnic ce fac concurenții. Nu recomandăm acest lucru. Totuși, o dată pe an este bine să faci o analiză a concurenților, pentru a vedea care e situația lor în comparație cu a ta. De exemplu, poți analiza:
- inventarul lor de produse sau servicii,
- cuvintele-cheie pe care marșează ei,
- comunicarea lor de brand,
- canalele pe care își promovează site-ul etc.
Nu lua idei de la ei la grămadă, ci analizează ce se potrivește la tine din ce fac ei. Adaugă doar ce îți place ție personal. De exemplu, poate ei au un modul de produse recomandate sau de one-time offer. Dacă crezi că se potrivește și business-ului tău o astfel de idee, preia-o. Dacă nu, nu. Ah, și nu îți face prea multe procese de conștiință – îți promitem că și concurența se uită la tine și împrumută din ideile tale noi. Niciun business nu funcționează izolat, ci într-un ecosistem.
În urma acestei analize, vei putea nota în strategia ta de redesign a site-ului web câteva lucruri noi și benefice pentru a fi implementate. Perfect! Acum să trecem la următorul pas.
7. Identificarea punctelor forte ale afacerii tale în mediul online.
Fii cel mai bun pe domeniul pe care ești deja bun și, astfel, succesul îți va apărea la fiecare pas! Știi care sunt punctele forte ale afacerii tale în mediul online? Accentuează-le și promovează-le intensiv! Gândește-te dacă încă mai este loc să îmbunătățești acele puncte forte.
Încă nu știi care sunt atuurile afacerii tale în mediul online? Atunci trebuie să stai să te gândești și să le descoperi. Poate că livrezi produsele ori serviciile mai repede decât concurența. Sau poate că oferi ambalare cadou gratuită, ceea ce alte site-uri nu fac. Poate că serviciile tale sunt cele mai ieftine sau mai rapide din orașul tău. Ori poate că ai cea mai bună ofertă de discount pentru noii clienți de pe site. Poate că produsele tale sunt mai calitative. În orice caz, ceva trebuie să fie doar al tău. Identifică acel lucru!
După ce identifici punctele forte ale afacerii tale digitale, stabilește ca în noua strategie de redesign a site-ului tău să se afle câteva activități de promovare a acestui atu. De exemplu, să aloci câteva articole de blog bine optimizate SEO care să promoveze exact acest punct forte. Să creezi și să plasezi un banner mare și frumos pe site care să anunțe vizitatorii că tu faci sau oferi acest lucru. Să optimizezi on-page foarte bine din punct de vedere SEO exact acel landing page la care se referă atuul tău etc.
Așadar, ai câteva idei noi pentru strategia ta de redesign și din acest pas. Să trecem la următorul!
8. Alegerea aplicațiilor potrivite pentru redesignul site-ului.
Aplicațiile instalate pe site-ul tău WordPress (sau alte platforme de tip CMS) îl pot face mai performant sau pot provoca erori. De aceea, fă o listă cu toate aplicațiile instalate în site și selectează-le: care îți folosește cu adevărat și funcționează perfect, rămâne instalată; care nu îți trebuie și nu o folosești, trebuie dezinstalată pentru a aerisi site-ul și pentru a ajuta la viteza lui de încărcare; dacă ai o aplicație care îți trebuie, însă nu funcționează așa cum ai vrea, ar trebui înlocuită cu o aplicație similară mai bună pentru tine.
Te sfătuim să faci acest lucru pentru absolut fiecare aplicație, fiecare modul și fiecare widget din site-ul tău. S-ar putea să constați că o treime dintre acestea îngreunează site-ul fără a-ți oferi vreun beneficiu real. Scapă de ele fără milă și păstrează doar ce e esențial pentru buna funcționare a site-ului tău!
Așadar, mai ai ceva de adăugat în planul tău strategic de redesign al site-ului web: verificarea aplicațiilor instalate pe site! A venit momentul să mergem la ultimul pas acum – cel mai important pas.
9. Verificarea performanței serviciului tău de găzduire.
Așa cum am vorbit și aici, serviciul tău de găzduire poate să te ajute să obții succesul visat sau poate să te ducă la faliment. Cum este posibil acest lucru? E simplu: dacă pică site-ul atunci când ai trafic mai mult de Black Friday sau de Crăciun, dacă pică exact când clientul vrea să plaseze o comandă sau să se încris într-un formular ori dacă se încarcă greu site-ul, pierzi trafic adus cu greu pe site.
Pe de o parte, tu plătești și muncești pentru a avea trafic pe site. Pe de altă parte, nu te poți bucura de acest trafic deoarece îl pierzi din cauzele descrise mai sus. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, dacă nu ai un serviciu bun de găzduire web, pe care să te bazezi 100%, ai toate șansele să muncești degeaba. Site-ul nu va funcționa așa cum trebuie, nu se va încărca rapid și toate acestea pentru că ai ales o găzduire proastă sau nepotrivită pentru afacerea ta online.
Dacă situațiile de mai sus ți se par cunoscute, atunci ar trebui să alegi un serviciu de găzduire website care să îți ofere garanția unui up-time de 99% și un serviciu clienți non-stop de top pentru momentele în care ai nevoie de ajutor.
Dacă nu ai simțit până acum astfel de probleme la serviciul tău de hosting, te felicităm! Nu strică, totuși, să verifici dacă resursele îți sunt suficiente, mai ales în cazul în care intenția ta este să crești firma în viitor. Din când în când, poți face un research pe piața de găzduire web din România și să vezi dacă, pentru același cost, nu poți primi servicii mai bune, mai profesionale, mai prietenoase cu mediul.
De exemplu, mulți clienți care își mută găzduirea la noi, la maghost, ne spun că plătesc la fel sau mai puțin decât la alți furnizori, însă serviciile și resursele sunt net superioare! Hai pe site să le citești recenziile și să analizezi oferta noastră!
Așadar, ultimul pas pentru strategia ta de redesign al website-ului ar trebui să fie verificarea serviciului de găzduire și a resurselor primite – sunt ele suficiente sau nu? Are site-ul tău un up-time suficient sau pică atunci când ți-e lumea mai dragă?
După ce ai trecut prin toți acești pași, ai strategia gata. Știi exact ce ai de făcut și ce ai de modificat ori de îmbunătățit pentru a duce site-ul mai sus atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere estetic!
Îți urăm succes cu business-ul tău online! Suntem aici oricând ai nevoie de un partener pe care te poți baza în ceea ce privește serviciul de găzduire și nu numai!