Dezvoltare Web Produse. Servicii. Soluţii Securitate & Protecţie Sfaturi pentru SEO WordPress

Cum reduci bounce rate-ul pe un website? Află pașii pe care îi poți aplica chiar de astăzi!

Atunci când construiești un website, o faci cu scopul de a atrage trafic și a genera vânzări. Nu prea își face nimeni un site doar ca să se poată lăuda că are unul, nu-i așa? Ei bine, după ce atragi traficul mult-dorit, următorul tău țel este să ții vizitatorii cât mai mult timp pe site și să îi convingi să facă acțiunea pe care o dorești tu – să plaseze o comandă, să trimită un mesaj, să descarce o aplicație, să se înscrie la newsletter etc. 

Dacă site-ul tău este pus la punct așa cum trebuie, vei observa că vânzările cresc, profitul crește și el, iar bounce rate-ul este mic. Aceasta este situația ideală.

Pe de altă parte, dacă site-ul tău nu e chiar cel mai prietenos cu vizitatorii, vei observa în Google Analytics o creștere mare a bounce rate-ului și o scădere a conversiilor și a profitului. De asemenea, vei observa cum strategia ta SEO, oricât de atent ar fi fost construită, este sabotată de bounce rate și pierzi poziții după poziții în Google. 

Așadar, cine este mai exact acest monstruleț numit bounce rate, cum funcționează și cum îl poți controla prin câțiva pași simpli? Află totul din acest articol marca maghost!

Cuprins

Ce înseamnă bounce rate?

Cât este media de bounce rate în domeniul tău?

Cum poți îmbunătăți bounce rate-ul site-ului tău?

            1. Îmbunătățește designul fiecărei pagini

            2. Creează conținut meta adecvat

            3. Îmbunătățește viteza de încărcare a paginilor

            4. Afișează butoane de call-to-action clare și vizibile

            5. Experiența pe mobil trebuie să fie exemplară

            6. Implementează o strategie de linking intern

            7. Creează o conexiune securizată HTTPS

            8. Postează datele de identificare ale firmei

            9. Postează review-uri reale

Începe să scazi bounce rate-ul chiar de astăzi!

Ce înseamnă bounce rate?

Practic, bounce rate înseamnă procentul de vizitatori care au ieșit de pe site-ul tău foarte rapid, fără să viziteze și alte pagini ale site-ului său.

De exemplu, să zicem că vizitatorul X a găsit pe Google pagina ta numită Ceasuri pentru femei, a intrat, i-a plăcut ce a văzut, s-a uitat la câteva modele, apoi a navigat pe pagina Parfumuri pentru femei și, în final, a citit informații despre firma ta pe pagina Despre noi. Acesta este un vizitator care îți scade bounce rate-ul, trimițându-i lui Google semnale că paginile tale sunt relevante, cu informații de interes, cu imagini atrăgătoare și toate acestea fac ca site-ul tău să merite să fie citit și explorat.

În schimb, vizitatorul Y a găsit pe Google pagina ta Ceasuri pentru femei, din diverse motive nu i-a plăcut sau nu a considerat-o relevantă și a ieșit de pe site-ul tău din aceeași pagină, fără să mai caute alte pagini. Acest vizitator contribuie la creșterea ratei tale de bounce, iar comportamentul său pe site-ul tău îi transmite lui Google semnale de alertă.

Iar dacă te întrebi care este formula exactă după care algoritmii Google calculează rata de bounce a site-ului tău, ți-o spunem noi:

Bounce rate înseamnă numărul de vizitatori care au ieșit de pe site prin bounce înmulțit cu 100, totul împărțit la numărul total de vizitatori al acelui site. Mai simplu spus, dacă din 1000 de vizitatori ai site-ului tău, 670 dintre ei au ieșit fără să viziteze și alte pagini, înseamnă că bounce rate-ul tău este de 67%.

Totuși, dacă vizitatorii care au ajuns pe o singură pagină au făcut o acțiune în acea pagină (au vizionat un clip video, au completat un formular, au apăsat pe un buton sau au descărcat o aplicație), acest lucru nu este considerat bounce – vizitatorii au interacționat cu site-ul tău, chiar dacă de pe o singură pagină. Bounce este atunci când vizitatorii nici nu interacționează vreun fel cu site-ul, nici nu navighează pe alte pagini ale acelui site.

Un anumit procent de bounce rate este absolut normal pe orice website. Totuși, de la ce procent în sus ar trebui să te îngrijorezi și să iei măsuri? Află în continuare!

Cât este media de bounce rate în domeniul tău?

 Media de bounce rate diferă de la domeniu la domeniu. În linii mari, cifrele sunt cele de mai jos:

  • site-uri bazate pe conținut – 40-60%,
  • site-uri axate pe generarea de lead-uri – 30-50%,
  • bloguri – 70-90%,
  • ecommerce – 20-40%,
  • servicii – 10-30%,
  • landing page-uri – 70-90%,
  • imobiliare – 40-50%,
  • food delivery – 60-70% etc.

În orice caz, indiferent de domeniul în care activezi, regulile de bază sunt următoarele:

  • dacă bounce rate-ul site-ului tău depășește 60%, este necesar să faci rapid un audit și să iei măsurile care se impun,
  • dacă bounce rate-ul este sub 50%, ești în limite normale,
  • dacă bounce rate-ul este sub 20%, poți să sărbătorești – ești pe cel mai bun drum spre succes!

Cum poți îmbunătăți bounce rate-ul site-ului tău?

Acum că știi ce este bounce rate-ul și care ar trebui să fie valoarea unui bounce rate normal pe website-ul tău, probabil te întrebi ce poți face pentru ca site-ul tău să performeze mai bine, să îți aducă mai mult trafic de calitate și să înregistreze mai multe conversii.

Întotdeauna când vorbim despre bounce rate, experiența utilizatorului este cea care trebuie îmbunătățită în mod constant. Iată care sunt modalitățile prin care poți scădea rata de bounce pe site-ul tău:

1.  Îmbunătățește designul fiecărei pagini

Clienții caută site-uri aerisite, ordonate, cu imagini frumoase care să îi atragă vizual. Nu uita vorba românească Ce e frumos, și lui Dumnezeu îi place. Aceasta se aplică perfect atunci când vorbim de site-uri. Îmbunătățește designul fiecărei pagini de categorie și fiecărei pagini de produs cu imagini frumoase, cu video-uri relevante și de calitate bună, elimină elementele care încarcă pagina și nu aduc niciun beneficiu și vei observa o scădere a ratei de bounce.

De asemenea, paginile tale trebuie să fie în acord cu reclamele pe care le difuzezi online. Imaginează-ți o reclamă cu un banner frumos, cu tineri îmbrăcați la 4 ace, dai click și ajungi pe un landing page al unui magazin care și-a pozat hainele pe un umeraș, lângă un perete. Ce faci în acel moment? Ieși imediat de pe site. Exact această situație trebuie să o eviți în ceea ce privește site-ul tău.

2. Creează conținut meta adecvat

Atunci când creezi conținut meta pentru strategia ta de SEO, ai grijă ca acesta să fie adecvat paginii respective. De exemplu, dacă scrii în meta-descrierea paginii că oferi servicii de consultanță juridică în București, ar fi total nepotrivit ca vizitatorii care intră pe acea pagină să găsească înșiruite informații de contabilitate amestecate cu câteva citate din legea fiscală și cu un desert format din linkuri spre diverse alte firme din Iași, Constanța și Timișoara.

Vizitatorul nu găsește informația pentru care a intrat – cum să te contacteze pentru servicii de consultanță juridică în București, așa că iese imediat de pe site, îți crește bounce rate-ul și pierzi un posibil client, o posibilă conversie.  

Așadar, descrierea meta trebuie să fie în perfectă concordanță cu ceea ce se află pe pagină. La fel și meta-titlul paginii, titlul imaginilor folosite etc.

3. Îmbunătățește viteza de încărcare a paginilor

Aici am vorbit despre viteza de încărcare a site-ului, de ce paginile se încarcă greu și ce poți face pentru a îmbunătăți în mod constant viteza de încărcare.

Un site care se încarcă greu îți alungă vizitatorii și îți crește exponențial bounce rate-ul. De aceea, o mare parte dintre eforturile tale de reducere a bounce rate-ului ar trebui să fie concentrate în jurul vitezei de încărcare.

Un rol important pentru viteza de încărcare a site-ului îl joacă serviciile de găzduire pentru care optezi. Noi, la maghost, îți garantăm cea mai bună viteză de încărcare, la cel mai prietenos tarif pentru găzduire.

4. Afișeaza butoane de call-to-action clare și vizibile

Premiza de la care este bine să pornești este că vizitatorii sunt pe grabă și nu sunt specialiști în tehnologie. De aceea, trebuie să îi ghidezi pas cu pas ca să facă ce vrei tu să facă. Butoanele tale de call-to-action trebuie să fie vizibile și clare. De exemplu, dacă vrei ca dintr-un articol de blog să conduci vizitatorii spre o pagină cu produse, pune un buton vizibil cu un text de tipul Vreau să văd produsele, Mergi pe site, Vezi produsele etc.

Imaginează-ți un vizitator care a citit în descrierea meta că oferi cele mai ieftine brățări împletite, a intrat pe acea pagină, a citit articolul tău de blog despre cum realizezi brățările, însă nu a găsit efectiv o legătură spre acele brățări, pentru a-și putea alege una. Ar fi trebuit să intre el în meniul site-ului și să caute pagina cu brățări. Bineînțeles că nu va face asta atât timp cât alte site-uri îi pun practic „în brațe” produsele, doar să le adauge în coș. Exact această situație trebuie evitată cu ajutorul unor butoane de call-to-action eficiente.

Regula este că fiecare pagină trebuie să aibă un call-to-action relevant.

5. Experiența pe mobil trebuie să fie exemplară

Dacă te uiți în Google Analytics, cu siguranță vei observa că cel puțin 50-60% din traficul tău vine de pe mobil. În aceste condiții, efectiv nu îți permiți ca site-ul tău să nu ofere o experiență excelentă pe mobil.

Cum știi dacă site-ul tău se vede perfect de pe orice smartphone și de pe orice tabletă? Aici găsești un test gratuit de la Google pe care îl poți face foarte rapid. Te încurajăm să testezi fiecare pagină din site-ul tău și să îmbunătățești tot ce se poate!

Dacă în urma acestui test constați că site-ul tău nu este mobile-friendly, iată ce poți face pentru a corecta această situație:

  • poți utiliza o temă responsivă în locul temei curente,
  • poți utiliza pluginuri cu formulare pe care vizitatorii să le completeze optimizate pentru mobil, pentru a nu se vedea textul încălecat,
  • ai putea să folosești butoane click-to-action cu un design mai mare, ușor de click-uit de pe ecranele mai mici.

O altă modalitate bună pentru a reduce bounce rate-ul este să creezi linkuri interne între pagini relevante. Astfel, vizitatorul va fi invitat să intre pe altă pagină, apoi pe alta și pe alta – și așa îți scade rata de bounce.

De exemplu, într-un articol de blog despre brățările împletite, inserează un link natural spre un alt articol de blog despre brățări din piele. O bună parte dintre vizitatori vor fi interesați și de acest subiect și vor intra și pe acea pagină.

Creând astfel de legături interne, nu scazi doar rata de bounce, dar crești și încrederea vizitatorilor. Atunci când ei petrec mai mult timp pe site-ul tău, citind materialele tale, se simt familiarizați cu brandul tău, simt că pot avea încredere în site-ul tău și vor fi mult mai înclinați să cumpere de la tine decât vizitatorii care au intrat pe o singura pagină și atât. De aceea, o strategie inteligentă de linking intern este foarte valoroasă pentru orice website.

7. Creează o conexiune securizată HTTPS

Vizitatorii vor fi mult mai tentați să petreacă timp pe un website sigur, cu conexiune HTTPS, decât pe un site HTTP care nu le oferă încredere. Bineînțeles, tot pe un astfel de site securizat vor fi mai înclinați să plaseze o comandă și să o plătească cu cardul. Și tu ai face la fel în locul lor, fără îndoială.

De aceea, un certificat SSL este foarte important pentru orice website, iar la maghost îl găsești la cele mai avantajoase prețuri! Bonus – îți oferim asistență gratuită pentru instalarea lui!

8. Postează datele de identificare ale firmei

O altă metodă prin care crești încrederea vizitatorilor în site-ul tău și îi faci să îți acorde atenție este să afișezi în mod clar datele de identificare ale firmei tale. Așa cum nici tu nu ai vrea să ai de-a face cu un site-fantomă, la fel și clienții tăi vor căuta dovezi că totul este în ordine cu firma ta înainte să facă o achiziție.

Cel mai bun loc pentru a afișa datele de contact și de identificare ale firmei este în footerul site-ului, acolo unde ar trebui să ai și politica de confidențialitate, de retur (dacă este cazul), politica GDPR, un link către ANPC, alte informații legale care se aplică nișei tale de business (număr de înregistrare ca operator de date personale, număr autorizație etc.).

9. Postează review-uri reale

Pentru a potența încrederea vizitatorilor în brandul tău și, implicit, pentru a scădea bounce rate-ul, poți poșta review-uri reale de la utilizatorii tăi pe pagina principală, pe paginile secundare, pe fiecare pagină de produs etc.

Clienții au un talent unic în a mirosi imediat o recenzie falsă, postată chiar de tine, de aceea chiar te încurajăm să postezi doar recenzii reale. Poți folosi eventual o aplicație externă care să posteze și să verifice autenticitatea recenziilor de pe site-ul tău, astfel încât clienții tăi să aibă încredere în ele.

Începe să scazi bounce rate-ul chiar de astăzi!

Așadar, un bounce rate ridicat arată că paginile site-ului tău nu sunt în concordanță cu așteptările vizitatorilor. Acest indicator din Google Analytics trebuie îmbunătățit în mod prioritar.

Începe prin a analiza toate canalele de trafic din Analytics pentru a vedea care dintre ele are cea mai mare rată de bounce. Începe optimizarea chiar cu aceste canale deficitare. Vezi ce mesaje transmiți publicului și cum sunt ele reliefate în paginile de destinație. Corespund unele cu altele? Optimizările tale din metadata corespund realității curente din pagini și mesajelor promovate? Reclamele tale plătite din Google și din Facebook direcționează traficul spre pagini relevante din site?

Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da pentru a începe să scazi bounce rate-ul chiar de astăzi este să îți analizezi website-ul din perspectiva unui vizitator. Pune-ți pe cap pălăria unui potențial client, privește obiectiv situația și răspunde-ți ție însuți sincer: îți place ce vezi pe site? Îți place cum interacționezi cu site-ul tău? Apoi, îți vei da seama ce trebuie îmbunătățit.

De asemenea, echipa ta trebuie să fie coezivă: managementul, persoana sau firma care se ocupa de reclame, persoana sau firma care se ocupă de SEO, persoana care se ocupă de împachetarea și expedierea produselor din magazinul tău online – toate aceste instanțe trebuie să comunice între ele. În acest fel, vei evita cazul celebru în care persoana care se ocupa de marketing a creat reclame cu textul „Oferim un cadou la fiecare comandă!” ca să atragă mai multe comenzi, însă persoana de la împachetare nu a fost anunțată pentru a include cadoul, iar managementul nu știa nimic despre această situație ce dăuna masiv imaginii companiei.

Îți urăm mult succes! Dacă vrei să îți faci un site care să devină cu adevărat performant, te ajutăm cu cele mai prietenoase opțiuni pentru cumpărarea unui domeniu și pentru achiziționarea unei găzduiri care să îți ofere maximum de resurse. Iar dacă ai deja un website și vrei să îl transferi la noi, te primim cu brațele deschise, te întâmpinăm cu energie verde care ajută mediul în care cresc copii noștri și îți oferim cele mai bune tarife raportate la resursele pe care le vei primi! Bonus – transfer gratuit și suport pentru clienți non-stop, indiferent de câte întrebări sau nelămuriri vei avea!