Tutoriale utile: cum verifici viteza conexiunii la internet în Linux?
Sistemele de operare, precum Linux sau Windows, oferă o interfață între software-ul aplicației și partea de hardware care stă la bază. Cele mai bune sisteme de operare sunt cele care rămân invizibile utilizatorului, pe care le folosești fără ca măcar să știi că folosești un sistem de operare. În această zonă, cel mai bun astfel de sistem de operare este Linux. În acest articol, îți vom spune ce este Linux, care sunt avantajele și dezavantajele sale comparativ cu Windows și îți vom oferi tutoriale despre cum verifici viteza conexiunii la internet în Linux pentru distribuirile CentOS, AlmaLinux, Ubuntu, RHEL și Fedora Linux. Citește în continuare!
CUPRINS
2. Avantaje și dezavantaje ale sistemului de operare Linux
3. Linux vs. Windows: ce ar trebui să alegi?
4. Tutoriale utile: cum verifici viteza conexiunii la internet în Linux?
4.1 Cum testezi viteza conexiunii la internet pe CentOS?
4.2 Cum testezi viteza conexiunii la internet pe AlmaLinux?
4.3 Cum testezi viteza conexiunii la internet pe Ubuntu?
4.4 Cum testezi viteza conexiunii la internet pe RHEL?
4.5 Cum testezi viteza conexiunii la internet pe Fedora Linux?
4.6 Întrebări frecvente și răspunsuri despre testarea vitezei la internet pe serverele Linux
Totodată, un sistem bun de operare trebuie să se asigure că datele utilizatorului rămân în siguranță și că aplicațiile folosite sunt compatibile unele cu celelalte, fără să genereze erori de funcționare. Toate acestea și multe altele sunt bifate cu succes de sistemul de operare Linux. Află mai multe în continuare!
1. Ce este Linux?
Sistemul de operare Linux are o lungă istorie, însă în principiu creatorul său este considerat a fi Linus Torvalds, acesta creând sistemul așa cum îl știm astăzi în anul 1991. Totuși, codul de la Linux se bazează pe o versiune GNU Unix din 1983 creată de Richard Stallman, care la rândul său se bazează pe sistemul Unix creat în laboratoare AT&T de către Ken Thompson și Dennis Ritchie în 1969. Așadar, de fiecare dată când folosești sau vei folosi Linux, gândește-te că este un sistem testat și retestat, care a rezistat timpului și a fost îmbunătățit constant de peste 5 decenii.
Pentru ce se folosește Linux? Ei bine, sistemul de operare Linux pare să aibă aplicații peste tot. El poate rula pe sisteme tip desktop, pe servere, în sisteme de tip cloud, pe dispozitive mobile, pe supercomputere și pe platforme precum IoT (Internet of Things).
Linux este atât de răspândit deoarece este foarte customizabil, este accesibil, rapid și funcționează inclusiv pe un hardware mai vechi.
Sigur, nu este foarte ușor de folosit. Curba învățării va fi foarte accentuată la început pentru un începător într-ale Linuxului, însă după ce te obișnuiești cu el, vei ști să îl folosești fără probleme pe orice platforme. De fapt, să știi să folosești Linux este chiar o experiență bună de trecut la CV. Este o aptitudine în sine. Știai, de exemplu, că sistemul Android are la bază sistemul de operare Linux, tocmai datorită flexibilității oferite de acesta? Așadar, dacă ai în plan o carieră în domeniul IT, va fi un super-avantaj să stăpânești Linuxul.
Pentru companii, dar și pentru persoane fizice, sistemul de operare Linux este atât de important deoarece nu doar că este sigur, dar este și gratuit. De asemenea, el nu cere hardware reînnoit constant, ci funcționează pe echipamentele tehnice deja existente. Acesta este motivul pentru care multe companii preferă să lucreze pe Linux: sigur, stabil, gratuit, economic. De ce nu l-ar alege?! Până la urmă, un astfel de sistem de operare poate face diferența între a trece pe profit sau a înregistra pierderi cu update-urile constante de echipamente de tehnologie.
Să nu uităm că Linux este poate cel mai de succes exemplu de proiect open source. Codul său este accesibil publicului larg, oricine poate modifica acest cod și îl poate distribui, în colaborare cu comunitatea Linux. Astfel, acest sistem de operare are un grad înalt de securitate.
A venit momentul să analizăm în detaliu avantajele și dezavantajele sistemului de operare Linux. Citește în continuare!
2. Avantaje și dezavantaje ale sistemului de operare Linux
Citind cele de mai sus, pare că Linux câștigă tot mai mult teren în fața altor sisteme de operare, nu-i așa? Ei bine, iată că îți mai dăm câteva exemple de avantaje Linux în continuare, după care o să trecem în revistă și dezavantajele sale:
- Securitate înaltă
Linux are numeroase distribuiri, iar alte distribui apar zilnic, zi de zi, lună de lună. Aceste distribuiri includ Ubuntu, Debian, CentOS. Toate acestea sunt updatate în mod regulat. Astfel, crearea unui virus care să atace Linux este o misiune (aproape) imposibilă: este ca și cum ai încerca să împuști o țintă în continuă mișcare, care nici măcar nu urmează un tipar anume al mișcărilor pe care le face.
Un alt motiv pentru care sistemul Linux nu este cu adevărat luat în vizor de hackeri este utilizarea sa pe scară limitată. De ce te-ai chinui să faci un virus care să afecteze o proporție atât de mică de oameni care utilizează Linux, când poți să creezi mult mai ușor un virus care să atace în masă procentajul uriaș de oameni care folosesc Windows, de exemplu?
De aceea, Linux este un sistem de operare cu un grad foarte înalt de securitate.
- Costuri reduse
Sistemul de operare Linux este gratuit, având licență GNU de tip GPL (General Public License). Așadar, poți modifica codul după cum vrei și să îți creezi propria ta versiune, cu o configurație după bunul tău plac. Poți descărca de pe internet cam orice distribuire a Linuxului. De exemplu, ești liber oricând să descarci o versiune de Linux cu câteva add-on-uri instalate și gata, ai o versiune complet funcțională și sigură de sistem de operare Linux, fără niciun cost.
Singurele costuri pe care le poți avea sunt serviciile plătite sub formă de add-on pentru ubuntu sau Red Hat Enterprise. Totuși, cu siguranță vei avea costuri mai reduse și în acest caz decât dacă ai folosi versiunile profesionale de Windows.
- Suport foarte bun pentru terminale
Doar cu un SSH (Secure Shel), ai acces ușor și sigur la serverul tău, fără să ai nevoie de alte software-uri instalate. În plus, ai acces la editoare precum Emacs, Nano și Vim care îți permit să updatezi fișierele de configurare sau scripturile Python hostate din mers.
Astfel, cu Linux câștigi timp dacă ești programator. Poți petrece mai mult timp scriind și testând cod atunci când nu mai trebuie să stai și să îți dai seama cum funcționează procesele din spate.
- Suport excelent pentru drivere
Tot sistemul Linux este cel care oferă drivere, astfel încât să nu mai stai tu să le cauți. Acest lucru este util mai ales pentru piesele de echipament hardware mai vechi, pe care le poți acum refolosi ca firewall-uri, routere sau servere de back-up.
- Grad mare de scalabilitate
Scalabilitatea este o trăsătură importantă al oricărui sistem de operare folosit în scop business. Acesta trebuie să țină pasul cu creșterea naturală a afacerii.
Ei bine, Linux rulează pe atât de multe platforme diferite, încât de fapt este greu să găsești un dispozitiv care să NU poată funcționa cu Linux. Acest sistem de operare se potrivește pe orice sistem, fie el computer, robot, sistem automatizat sau industrial etc.
- Limbaje de programare diversificate
Linux suportă o largă varietate de limbaje de programare pe care dezvoltatorii le folosesc în ariile lor de expertiză. De exemplu, dacă te bazezi pe Python ca limbaj de programare, vei vrea să îți rulezi aplicațiile pe Linux, pentru o viteză crescută folosind mai pușine resurse.
Linux suportă toate marile limbaje de programare, inclusiv C, C++, Java, JavaScript, Pyton, Ruby. Orice fel de business ai, Linux te ajută, oferindu-ți viteză de procesare a codului cu puține resurse.
- Cod sursă disponibil
Codul sursă pentru Linux este disponibil, îl poți vizualiza oricând ai nevoie. Astfel, oricine vede o eroare în Linux, o poate corecta din cod. Codul poate fi modificat, astfel încât să obții sistemul de operare perfect customizat pe nevoia ta. Gratuit!
- Aplicații compatibile
Fiind realizat cu un cod sursa la vedere, Linux este practic compatibil cu orice aplicație. Practic, poți modifica codul în așa fel încât să de vină compatibil cu exact aplicațiile pe care ai tu nevoie să le folosești. Și nici măcar nu este așa greu să modifici codul sistemului tău de operare Linux.
Acestea sunt doar câteva dintre avantajele Linux. Lista ar putea continua, dar credem că te-am convins: sistemul de operare Linux chiar merită atenția noastră!
A venit momentul să discutăm și despre potențialele dezavantaje ale sistemului Linux:
- Nu există o singură versiune oficială de Linux. Vei avea de-a face cu distribuiri de Linux.
- Este greu să găsești distribuiri de Linux care să ofere suport.
- Mare parte dintre software-urile comerciale pentru desktop nu rulează pe Linux.
- Deși îi poți instala o interfață prietenoasă care să semene cu Windows, Linuxul rămâne totuși un sistem complicat de operat, fiind necesare cunoștințe tehnice.
Acum că ai idee atât despre avantajele, cât și despre dezavantajele Linuxului, haide să îl analizăm în comparație cu cel mai cunoscut sistem de operare din lume, Windows!
3. Linux vs. Windows: ce ar trebui să alegi?
Ne-am propus să facem o comparație între Linux și Windows din punctele de vedere ale arhitecturii, performanței și securității. Iată concluziile noastre:
- Ca limbaj de programare, Windows este scris în C++, iar linux în C,
- Windows este folosit în cea mai mare parte pe computerele personale, iar Linux este folosit în cea mai mare parte pentru cloud, servere, supercomputere, sisteme integrate, roboți, frame-uri, telefoane mobile etc.
- Platformele pe care Windows rulează sunt: ARM, IA-32, Itanium, x86-64, DEC Alpha, MIPS, PowerPC. Linux rulează pe: Alpha, H8/300, Hexagon, Itanium, m68k, Microblaze, MIPS, PA-RISC, PowerPC, RISC-V, s390, SuperH, NDS32, Nios II, OpenRISC, SPARC, ARC Unicore32, x86, Xtensa, ARM, C6x.
- Boot-area poate fi făcută doar de pe discul principal în Windows, însă Linuxul boot-ează de pe orice disc.
- Windowsul poate fi utilizat cu ușurință atât de către persoane tehnice, cât și non-tehnice. Interfața este foarte somplă ș user-friendly. În schimb, Linuxul este utilizat de cei cu cunoștințe tehnice în principal, deoarece trebuie să știi anumite comenzi pentru a putea lucra.
- Instalarea unui sistem de operare Windows durează mai mult, însă este simplă. Instalarea unui sistem Linux poate dura foarte puțin dacă ai experiență cu acest software. Dacă nu știi să utilizezi linux, prima ta interacțiune cu el va fi greoaie și va trebui să înveți multe lucruri noi.
- Având un design atât de simplu, Windows pune probleme de securitate și stabilitate. Linux nu ridică utilizatorilor probleme de securitate și stabilitate.
- Un sistem Windows are foarte puține posibilități de customizare. În schimb, un sistem Linux este complet customizabil.
- Linux are compatibilitate cu mai multe software-uri gratuite decât Windows.
- În Windows, update-urile sunt realizate automat, indiferent că pot produce sau nu disconfort utilizatorului. Linux nu face decât update-uri programate și nu este necesar un reboot.
- În termeni de siguranță a datelor private, Windows colectează toate datele utilizatorilor. Linux nu colectează niciun fel de date ale utilizatorilor.
- Sistemul Linux are o viteză mult mai mare decât Windows, atât pe dispozitivele noi, cât și pe cele mai vechi.
Pe scurt, situația este următoarea:
- Utilizatorii non-tehnici, cu nevoi limitate, dispuși să plătească vor alege Windows, în ciuda costurilor, performanței reduse și insecurității oferite.
- Utilizatorii tehnici (sau care vor să învețe comenzile), cu nevoi mai mari sau pretențioși, care vor performanță, viteză, stabilitate, economie de resurse și siguranță a datelor vor alege Linux.
Recomandarea noastră merge, bineînțeles, înspre Linux. De altfel, pentru toate pachetele de găzduire pe servere dedicate oferite de noi folosim inclusiv sistemul de operare Linux. Tu ce vei alege?
4. Tutoriale utile: cum verifici viteza conexiunii la internet în Linux?
În continuare, vom oferi câteva tutoriale utile pentru a testa viteza conexiunii la internet în Linux. După cum spuneam, acesta este un sistem de operare stabil, sigur și puternic, fără să necesite multe resurse. Totuși, este necesar să știi anumite comenzi pentru a-l putea folosi. Iar dacă nu ești foarte sigur care sunt comenzile pe care le poți folosi pentru a testa conexiunea la internet, atunci acest articol este perfect pentru tine. Citește în continuare cum testezi viteza conexiunii la intenet pe distribuirile CentOS, AlmaLinux, Ubuntu, RHEL și Fedora Linux!
4.1 Cum testezi viteza conexiunii la internet pe CentOS?
Atunci când experimentezi o conexiune înceată la internet pe serverul tău, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să verifici viteza de conexiune la internet, pentru a putea apoi rezolva problema pe care o întâmpini. Iată cum testezi viteza conexiunii la internet pe CentOS!
1. Rulează comanda de mai jos pentru a instala Python pe sistemul tău.
# dnf install python3 (CentOS 8)
# yum install python2 (CentOS 7)
2. Descarcă fișierul de testare speedtest_cli.py utilizînd comanda de mai jos:
# wget -O speedtest-cli https://raw.githubusercontent.com/sivel/speedtest-cli/master/speedtest.py
Notă: Dacă wget nu este instalat pe serverul tău, îl poți instala cu următoarea comandă:
yum install wget
3. Rulează comanda următoare pentru a face scriptul din fișier executabil:
# chmod +x speedtest-cli
4. Acum, poți testa viteza conexiunii la internet a sistemului CentOS folosind comanda speedtest-cli:
# ./speedtest-cli
5. Pentru a testa viteza conexiunii la internet în bytes, rulează comanda de mai jos:
# ./speedtest-cli –bytes
Vei primi un rezultat de forma:
Testing download speed........................................
Download: 836.18 Mbit/s
Testing upload speed..........................................
Upload: 864.97 Mbit
Urmând cu atenție acești pași, ar trebui să poți acum să vezi care este viteza conexiunii la internet a sistemului tău Linux CentOS. După cum ai văzut, inițial a fost necesar să instalăm Python, wget și tool-ul Speedtest.
Vezi în continuare care sunt comenzile pentru testarea vitezei conexiunii la internet pentru sistemele Linux AlmaLinux și Linux Ubuntu!
4.2 Cum testezi viteza conexiunii la internet pe AlmaLinux?
Urmează pas cu pas comenzile de mai jos pentru a testa viteza conexiunii la internet pe AlmaLinux:
1. Rulează comanda de mai jos pentru a instala Python pe sistemul tău:
# yum install python2
2. Descarcă fișierul speedtest_cli.py utilizând comanda de mai jos:
# wget -O speedtest-cli https://raw.githubusercontent.com/sivel/speedtest-cli/master/speedtest.py
3. Rulează comanda de mai jos pentru a face scriptul din fișier executabil:
# chmod +x speedtest-cli
4. Acum, poți vedea care este viteza conexiunii la internet a sistemului tău AlmaLinux utilizând comanda speedtest-cli.
# python2 speedtest-cli
5. Pentru a verifica viteza conexiunii la internet în bytes, rulează comanda de mai jos:
# python2 speedtest-cli --bytes
Așadar, acum știi cum să afli viteza conexiunii la internet pe un sistem AlmaLinux. Vezi în continuare cum afli viteza conexiunii la internet pe un sistem Linux Ubuntu!
4.3 Cum testezi viteza conexiunii la internet pe Ubuntu?
Dacă ai un server cu Ubuntu și vrei să testezi conexiunea la internet, îți oferim acest ghid pas cu pas mai jos. Noi folosim aceste comenzi pe versiunea Ubuntu 20.04. Iată care sunt pașii necesari:
1. Instalează fișierele SpeedTest necesare cu următoarea comandă:
# apt install gnupg1 apt-transport-https dirmngr
2. Adaugă cheia de mai jos:
# apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 379CE192D401AB61
3. Adaugă fișierele cu următoarea comandă:
# echo "deb https://ookla.bintray.com/debian generic main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/speedtest.list
4. Rulează comanda de mai jos pentru a dezinstala celelalte versiuni de Speedtest instalate (dacă există):
# apt remove speedtest-cli
5. Fă un update la fișierele din pachet:
# apt update
6. Rulează comanda de mai jos pentru a instala tool-ul necesat pentru a testa viteza conexiunii la internet:
# apt install speedtest
7. Comanda de mai jos te ajută să rulezi un test simplu de viteză a conexiunii la internet pe serverul tău. Odată ce execuți comanda, vei primi o solicitare de accept pentru a citi și a aproba licența de utilizare.
# speedtest
Tastează YES pentru a accepta acordul de utilizare.
8. După ce îți dai acordul asupra licenței de utilizare, vei primi răspunsul cu viteza conexiunii la internet a serverului tău pe Ubuntu.
Pentru acest tip de sistem Linux Ubuntu, există și o altă metodă alternativă de a verifica viteza conexiunii la internet. O explicăm în cele ce urmează:
Întâi este necesar să dai un refresh la fișierele tale de repositoy. Utilizează comanda:
# apt-get update
Apoi:
1. Primul pas este să descarci fișierul deb file via Curl cu comanda:
# curl -s https://install.speedtest.net/app/cli/install.deb.sh | sudo bash
2. Acum, trebuie să instalezi fișierul deb file descărcat:
# apt-get install speedtest
3. Odată această instalare finalizată, rulează testul de viteză folosind comanda:
# speedtest
Simplu, nu?
4. Acum, testul pentru viteza de upload și de download rulează. Îți va apărea o cerere de acord asupra licenței de utilizare. Trebuie să tastezi YES pentru a-ți da acceptul asupra utilizării și pentru a putea rula testul.
Aceștia sunt pașii de urmat pentru a aplica cele două metode de testare a vitezei conexiunii la internet pe Ubuntu. Acești pași sunt testați de noi pe serverele ubuntu în cloud și pe Ubuntu 20.04 LTS Cloud Server.
Așadar, acum știi să testezi viteza conexiunii la internet pe CentOS, AlmaLinux și Ubuntu! În continuare, să vedem care sunt comenzile pentru viteza conexiunii la internet pentru RHEL!
4.4 Cum testezi viteza conexiunii la internet pe RHEL?
În 3 minute, poți afla viteza conexiunii la internet pentru sistemul tău ce rulează pe linux RHEL. Iată comenzile necesare pentru a face acest lucru:
1. Este necesar să instalăm Python cu comanda:
$ sudo yum install python
Pentru RHEL 8, este valabilă comanda de mai jos pentru a instala Python 2 sau 3:
$ sudo yum install python3
$ sudo yum install python2
2. Apoi, descărcăm fișeirul speedtest_cli.py folosind comanda:
$ wget -O speedtest-cli https://raw.githubusercontent.com/sivel/speedtest-cli/master/speedtest.py
$ chmod +x speedtest-cli
3. Pentru a verifica conexiunea la internet, folosim comanda:
$ ./speedtest-cli
De asemenea, putem folosi și comanda:
$ python speedtest-cli
Răspunsul pe care îl vei primi va fi de forma:
Retrieving speedtest.net configuration...
Retrieving speedtest.net server list...
Testing from nixcraft Dutch Holdings BV (5.151.xx.yyy)...
Selecting best server based on latency...
Hosted by SoftLayer Technologies, Inc. (Amsterdam) [6.45 km]: 2.317 ms
Testing download speed........................................
Download: 925.88 Mbit/s
Testing upload speed..................................................
Upload: 105.69 Mbit/s
În continuare, dacă vrei să vezi viteza la internet în bytes în loc de biți, folosește comanda:
$ ./speedtest-cli --bytes
Pentru a genera un URL spre rezultate pe care să îl poți trimite mai departe cuiva, poți folosi comanda:
$ ./speedtest-cli --share
Bineînțeles, poți uni ultimele două comenzi într-una singură:
$ ./speedtest-cli --share --bytes
Asta e tot! În continuare, să vedem cum aflăm viteza conexiunii la internet pentru serverele care rulează pe Fedora Linux!
4.5 Cum testezi viteza conexiunii la internet pe Fedora Linux?
Iată care sunt pașii necesari pentru a testa viteza conexiunii la internet pe un server ce rulează pe Fedora Linux (pașii de mai jos sunt testați de noi pe versiunile de Fedora Linux de la 22 în sus):
1. Instalăm Python pe serverul nostru ce rulează Fedora Linux folosind următoarea comandă:
$ sudo dnf install python
$ sudo dnf install python3
2. Apoi, descărcăm fișeirul speedtest_cli.py folosind comanda:
$ wget -O speedtest-cli https://raw.githubusercontent.com/sivel/speedtest-cli/master/speedtest.py
$ chmod +x speedtest-cli
3. Pentru a verifica conexiunea la internet, folosim comanda:
$ ./speedtest-cli
De asemenea, putem folosi și comanda:
$ python speedtest-cli
Răspunsul pe care îl vei primi va fi de forma:
Retrieving speedtest.net configuration...
Retrieving speedtest.net server list...
Testing from nixcraft Dutch Holdings BV (5.151.xx.yyy)...
Selecting best server based on latency...
Hosted by SoftLayer Technologies, Inc. (Amsterdam) [6.45 km]: 2.317 ms
Testing download speed........................................
Download: 925.88 Mbit/s
Testing upload speed..................................................
Upload: 105.69 Mbit/s
În continuare, dacă vrei să vezi viteza la internet în bytes în loc de biți, folosește comanda:
$ ./speedtest-cli --bytes
Pentru a genera un URL spre rezultate pe care să îl poți trimite mai departe cuiva, poți folosi comanda:
$ ./speedtest-cli --share
Bineînțeles, poți uni ultimele două comenzi într-una singură:
$ ./speedtest-cli --share --bytes
Asta e tot! Acum știi să afli viteza conexiunii la internet și pe serverele care rulează pe Fedora Linux, versiunile de la 22 în sus! Dacă ai citit întregul articol, înseamnă că acum știi să verifici viteza conexiunii și pe CentOS, AlmaLinux, Ubuntu și RHEL. Îți recomandăm să salvezi acest articol în Bookmarks pentru a avea acces ușor la el oricând ai nevoie de una dintre comenzile pentru Linux explicate de noi.
În continuare, te invităm să citești câteva întrebări frecvente pe care le primim referitor la viteza conexiunii la internet pe sistemele Linux, împreună cu răspunsurile noastre!
4.6 Întrebări frecvente și răspunsuri despre testarea vitezei la internet pe serverele Linux
- Este fișierul Speedtest-cli sigur de utilizat pentru Linux? Da, acest pachet Python a fost testat pentru toate tipurile de vulnerabilități, atât de către echipa noastră tehnică, cât și de alți programatori. Nu am găsit niciodată nicio vulnerabilitate tehnică sau de securitate. Din punctul nostru de vedere, acest fișier este sigur de utilizat pentru a afla viteza conexiunii la internet a sistemului tău.
- Chiar funcționează acest tip de test de verificare a vitezei conexiunii la internet pentru Linux? Da, funcționează. Găsești mai sus în acest articol comenzile necesare pentru diversele versiuni și distribuiri de Linux. În mod ideal, ar trebui să rulezi aceste comenzi în diverse momente ale zilei, pentru a testa viteza internetului în diverse circumstanțe de trafic. Astfel, vei avea o strategie de monitorizare corectă a vitezei conexiunii la internet a serverului tău.
- De ce este delay-ul atât de mare? Delay-ul este variația de timp între momentul în care un semnal a fost trimis și momentul în care a fost primit într-o conexiune la rețea, măsurând practic variabilitatea de ping. Un delay mare are de obicei drept cauze congestia și aglomerarea pe rețea, o performanță scăzută a echipamentelor de hardware și neimplementarea corectă a cerințelor tehnice ale sistemului.
- Ce înseamnă o viteză bună de conectare la internet a serverului meu? O viteză bună de conectare la internet înseamnă un minim de 100 Mbps pentru download și un minim de 10Mbps pentru upload. De exemplu, ca să îți faci o idee, cu 100 Mbps poți să te uiți la Netflix sau pe YouTube, poți să participi la întâlniri pe Zoom, te poți juca online, toate acestea pe mai multe dispozitive conectate în același timp. Totuși, fiecare dintre noi are necesități diferite. Unele persoane ori companii se pot descurca cu resurse mai mici de atât, altora le trebuie mult mai mult de atât. De fapt, trebuie să te orientezi în funcție de ce nevoi ai tu sau compania ta.
5. Concluzii
Așadar, am analizat în detaliu sistemul de operare Linux, inclusiv prin comparație cu mult mai popularul sistem Windows.
Bineînțeles, nu putem spune că un sistem de operare este mai bun decât altul. De fapt, fiecare este perfect pentru tipul său de utilizatori și, mai ales, pentru nevoile concrete pe care le servește. Linux oferă o viteză și o securitate mai mare, însă Windows oferă ușurință în utilizare. Primul este dedicat companiilor, al doilea este dedicat mai mult persoanelor fizice.
Apoi, ți-am oferit câteva metode de testare a vitezei internetului în Linux pentru versiunile CentOS, AlmaLinux, Ubuntu, RHEL și Fedora. Sperăm să îți folosească. Urmând pas cu pas comenzile expuse de noi, vei constata că este foarte simplu să afli viteza conexiunii la internet atunci când serverul sau sistemul tău lucrează pe Linux.
Un factor care contribuie la îmbunătățirea vitezei de încărcare a paginilor web este și găzduirea de calitate. Pentru a obține cele mai bune rezultate de performanță posibile pentru site-ul tău, indiferent pe ce sistem de operare lucrează serverul său, noi îți punem la dispoziție pachete de găzduire cu cel mai bun raport performanță-cost.
Îți putem oferi un pachet perfect pentru proiectul tău și nevoile sale:
- găzduire web pentru proiectele la început de drum,
- găzduire personalizată pentru site-urile realizate pe WordPress,
- găzduire pe servere virtuale (VPS) pentru afacerile în creștere,
- găzduire pe servere dedicate pentru afacerile mari, cu nevoie de resurse dedicate.
Ai nevoie de ajutor pentru site-ul tău sau de mai multe informații privind operarea pe Linux? Ne poți contacta oricând, suntem aici pentru tine!