Găzduirea shared bazată pe cPanel. Avantaj sau nu?
cPanel este unul dintre cele mai populare panouri de control pentru industria de web hosting, dezvoltat pentru sistemele de operare Linux. Soluţia este utilizată la scară mondială, atât pe conturi de găzduire Shared cât şi pe Cloud sau Baremetal/Servere Dedicate. Pezintă o interfaţă grafică extrem de prietenoasă şi uşor de utilizat, care îţi oferă acces la unele dintre cele mai importante unelte şi funcţii pentru gestionarea serviciilor web, precum şi asupra unor instrumente de automatizare concepute pentru a simplifica procesul de găzduire a unui site web. Cele mai importante dintre acestea sunt Apache, PHP, MySQL, PostgreSQL, PERL, BIND (DNS) şi Email.
Ce reprezintă găzduirea shared pe cPanel?
Găzduirea shared este cel mai accesibil serviciu de găzduire, prin care poţi publica un site web în online. Îţi oferă multiple avantaje, dar de departe, cel mai mare este preţul, raportat la multitudinea de opţiuni şi unelte pe care le ai la dispozitie. Dar asta, desigur, daca soluţia de găzduire shared aleasă este motorizată de cPanel. La maghost, toate serviciile de găzdurie shared din ofertă sunt livrate cu cPanel, configurat şi personalizat, pentru a optimiza performanţele, dar şi securitatea.
Costul redus este rezultat din faptul că un server fizic împarte resursele într-un mod eficient între utilizatori, în funcţie de pachetul de găzduire ales. În acest mod, beneficiezi de “felia” ta de server şi plateşti exclusiv pentru ea. Alegerea pachetului corect îţi oferă satisfacţia unui serviciu de calitate pentru nevoia site-ului tău web. cPanel prin definiţie se ocupa de resursele pe care le primeşti şi gestionează pentru tine întreg ecosistemul.
Între cele mai importante unelte la care ai acces şi pe care cPanel le integreaza foarte bine, îţi putem enumera:
- Managerul de fişiere (File Manager) – îţi permite accesul facil şi uşor la toate fişierele site-ului tău web; poţi încărca fişiere, poţi edita sau şterge în doar cîteva secunde; un tool de nota 10;
- Conturi de FTP (FTP Accounts) – permite gestiunea conturilor de FTP; poţi crea conturi noi cu access limitat sau nelimitat;
- Backup & Backup Wizard – unelte specifice pentru soluţii de backup;
- Baze de date MySQL/PostgreSQL – facilitează gestionarea bazelor de date;
- Domenii (Domains) – permite adăugarea de domenii noi pe contul de găzduire;
- Conturi de Email (Email Accounts) – îţi permite gestiunea adreselor de email, într-un mod uşor de înţeles şi utilizat; permite inclusiv exportul configurărilor pentru conectarea unui client de Mail pe IMAP sau POP; genial, nu?
- SSL/TLS – unealtă intuitivă pentru managementul certificatelor de securitate, al solicitărilor de semnătură pentru certificate sau chei private.
Ţi-am enumerat mai sus câteva dintre funcţile de bază, însă cPanel este un panou de control ajuns la maturitate, astfel că surprinde prin complexitatea detaliilor. Este greu sa găseşti ceva ce ai dori să faci, dar cPanel să nu îţi poată facilita. Este unealta perfectă pentru utilizatori simplii, cu pretenţii minime, dar şi pentru cei avansaţi, cunoscatori ai comenzilor SSH.
De ce aş avea nevoie de cPanel? Nu se poata fără?
Adevărul este că se poate. Însă fără cPanel ar fi destul de dificil să îţi gestionezi efectiv taskurile. Ai avea nevoie de cunoştinţe tehnice avansate pentru a îndeplini sarcini simple. Iar costul, ei bine, costul plătit pentru cPanel este nesemnificativ când vorbim despre găzduire shared.
Iată mai jos câteva dintre cele mai mari beneficii ale utilizării unei găzduiri web bazată pe cPanel:
Uşurinţa în utilizare dar şi în învăţare
cPanel este conceput având în vedere utilizatorul începător. Totul este bine organizat şi sugestiv, încât poţi deduce multe funcţii doar din denumirea ei. Încărcarea site-ului şi lansarea lui online implica efectiv doar câteva clicuri.
Pentru sarcinile mai complexe, dar chiar şi pentru cele simple, se pot accesa nenumărate tutoriale online, care te vor ajuta să duci la bun sfârşit ce ţi-ai propus.
Te salvează de la investiţii în timp şi bani
Mentenanţa unui site web, precum actualizarea, securizarea şi tot ce implică, necesită timp şi te costă bani. Ca să fie făcute, ai nevoie de o echipă tehnică, însă cPanel face aceste acţiuni mai simplu de rezolvat. Ai toate instrumentele la îndemână, astfel că poţi investi puţin timp şi le faci chiar tu.
Include nenumărate Aplicaţii pe care le poţi instala cu un clic
Cu cPanel ai acces la o multitudine de aplicaţii web, librării şi script-uri pe care le poţi instala rapid şi te poţi bucura de ce îţi oferă ele. Dintre sutele de opţiuni, îţi enumărăm câteva importante:
- WordPress
- Joomla
- Laravel
- OpenCart
- Drupal
- phpBB
- SidePad Website Builder
Practic orice idee ai, vei găsi aici aplicaţii ce te vor ajută să-ţi îndeplineşti sarcina.
Concluzii de final
Am încercat în acest articol să prezentăm într-un mod imparţial acest panou de control. În lume există multe alternative, sunt chiar soluţii custom dezvoltate in-house de companii din industrie, însă noi am ales să parteneriem cu cei mai buni. cPanel este dezvoltat continuu, funcţii noi sunt adăugate permanent şi aduc cu ele facilităţi noi sau uşurează şi mai mult efortul tău. Securitatea este, de asemenea, un argument important în alegerea noastră. Caci nu putem noi testa, cât pot ei exploata şi vulnerabiliza!
Focusul nostru eşti tu, clientul nostru şi experienţa ta la noi.