Cele mai populare platforme de e-commerce: WooCommerce vs Magento 2 vs OpenCart
Dacă vrei să deschizi un magazin online, sigur ai aceeași dilemă pe care o au toți comercianții din mediul online: ce platformă de e-commerce să alegi? Știi deja că părerile sunt împărțite. În funcție de persoana de la care ceri sfatul, ți se va spune că WordPress și WooCommerce sunt cele mai bune pentru un magazin online. Apoi, vei afla că Magento 2 este platforma perfectă, pentru ca în final să îți fie recomandat OpenCart. În acest articol marca maghost, vorbim despre WooCommerce vs Magento 2 vs OpenCart. Le analizăm comparativ, astfel încât alegerea ta finală să fie mult mai ușoară.
WooCommerce vs Magento 2 vs OpenCart
Atunci când analizăm o platformă de e-commerce, trebuie să avem în minte anumiți parametri după care să ne ghidăm. Pentru această analiză comparativă a platformelor de e-commerce, ne vom ghida dupa următorii parametri:
- funcționalitatea fiecărei platforme,
- ușurința de a implementa tehnicile SEO,
- ușurința în utilizare,
- suportul pentru clienți pe care fiecare platformă îl oferă,
- securitatea și performanța fiecărei platforme,
- designul oferit de fiecare platformă,
- ratingurile acordate de utilizatorii ce au ales respectivele platforme.
Așadar, să începem analiza comparativă: WooCommerce vs. Magento 2 vs. OpenCart!
Platforma de e-commerce WooCommerce
WooCommerce este cea mai folosită platformă de e-commerce din lume. Mulți spun că este și cea mai eficientă. Ce este de fapt WooCommerce?
De fapt, WooCommerce nu este o platformă în sine. Nu poate funcționa independent de WordPress. Contrar exprimării generale, ar fi mai adecvat să spunem că WooCommerce este un plugin special dezvoltat de către WordPress pentru e-commerce. Bineînțeles, un plugin complex și perfect optimizat pentru vânzări online.
În plus, acest plugin este o opțiune gratuită sau foarte ieftină și foarte ușor de utilizat, chiar dacă nu ai cunoștințe tehnice. Practic, oricine poate să vândă produse online folosind un site făcut pe WordPress cu acest plugin WooCommerce instalat.
Cea mai bună parte la WooCommerce? Este complet gratuit. Tot ce va trebui să plătești este găzduirea pentru magazinul online și costul certificatului SSL, plus eventualele extensii care nu sunt gratuite (site-ul tău va fi perfect funcțional și fără acestea).
Din aceste motive, pe WooCommerce sunt dezvoltate aproximativ 30% dintre magazinele online din lume.
Să analizăm WooCommerce în detaliu:
1. Funcționalitățile disponibile pe WooCommerce
Orice magazin online, pe orice nișă ar fi el, este foarte ușor de creat și administrat în WooCommerce. Ai la dispoziție mii de pluginuri și extensii gratuite, astfel încât să îți personalizezi aspectul și funcționalitățile afacerii tale online exact așa cum vrei, până la cele mai mici detalii.
Iată câteva dintre cele mai importante funcționalități de care poți beneficia în mod gratuit pe WooCommerce:
- încarci produsele prin feed de la producător sau manual, de la zero, ori folosind caracteristica duplicate (în loc să adaugi fiecare produs de la zero, dublezi un produs existent și îi modifici doar detaliile și imaginile),
- administrezi comenzile,
- generezi automat rapoarte și statistici,
- faci integrări cu marketplace-uri (eMag, Elefant, Okazii etc.) așa încât să urci automat produsele tale pe aceste platforme și să primești comenzi,
- integrezi firma sau firmele de curierat cu care lucrezi, așa încât să emiți AWB (documentul de transport al fiecărui colet) dintr-un singur click, fără să fie necesar să completezi manual datele,
- integrezi softul de facturare, astfel încât să emiți factura automat, dintr-un click,
- poți emite carduri cadou și vouchere cu reducere pentru clienți, astfel încât să îi loializezi,
- poți integra un operator de plată cu cardul, astfel încât clienții tăi să poată plăti ușor, rapid și în siguranță online și multe-multe alte funcționalități.
Practic, nu există funcționalitate pe care să o dorești în magazinul tău online și să nu o poți instala gratuit sau la un preț derizoriu pe WooCommerce. Și asta fără să ai cunoștințe tehnice!
2. Ușurința de a implementa tehnicile SEO pe WooCommerce
Fiind dezvoltat integral pe platforma WordPress, pluginul WooCommerce îți oferă posibilități nelimitate de a-ți optimiza SEO magazinul online. De la redirecturi, optimizări de elemente meta sau de imagini, până la elemente de SEO tehnic, poți să faci absolut orice pe WooCommerce. Iar dacă te pricepi la optimizările SEO sau colaborezi cu cineva care se pricepe, practic cerul e limita în ceea ce privește implementarea SEO pe WooCommerce.
3. Ușurința în utilizarea WooCommerce
WooCommerce este deosebit de intuitiv și nu necesită să ai cunoștințe de programare sau webdesign. La capitolul user-friendly, WooCommerce a câștigat inimile multor comercianți online, din România și la nivel internațional.
După ce setezi magazinul online, totul funcționează pe pilot automat. Dacă vrei să faci vreo schimbare sau să adaugi vreo funcționalitate printr-un plugin, interfața oricărei extensii este deosebit de accesibilă.
4. Suportul pentru clienți oferit de WooCommerce
Ei bine, WordPress și WooCommerce sunt gratuit de folosit, astfel încât suportul pentru clienți va fi compromisul pe care îl vei face. Totuși, există numeroase grupuri și forumuri în limba engleză sau chiar în limba română pe care găsești ușor răspuns la orice problemă întâmpini. Iar dacă problema ta încă nu a fost dezbătută pe acele forumuri, poți întreba și sigur vei primi răspunsuri și soluții de la utilizatorii mai experimentați.
WooCommerce intervine să te ajute doar dacă este o problemă critică, pe care doar ei o pot rezolva.
5. Securitatea și performanța platformei WooCommerce
La nivel de utilizator obișnuit, securitatea și performanța platformei WooCommerce sunt foarte bine aliniate cu cerințele și standardele în vigoare. Totuși, fiind gratuit, WooCommerce are și anumite vulnerabilități care, în cazul unui atac masiv, îți pot pune afacerea online în pericol. Cum te protejezi de acestea? Poți oricând să folosești un plugin sau o extensie plătită care să îți ofere securitate adecvată. Prețurile sunt, de cele mai multe ori, modice.
6. Designul oferit de WooCommerce
Când vorbim despre teme cu un design impresionant și perfect responsiv pe orice dispozitiv, probabil că nicio altă platformă nu ține pasul cu WordPress și WooCommerce.
Poți alege între zeci de mii de teme plătite sau tema gratuită pusă la dispoziție. Indiferent ce alegi, posibilitățile de personalizare sunt numeroase, astfel încât aspectul magazinului tău să fie original și adaptat specificului afacerii tale.
7. Ratingurilor celor care utilizează WooCommerce
Oriunde vei căuta păreri despre WooCommerce direct de la utilizatorii români sau de la cei internaționali, vei constata că o majoritate covârșitoare recomandă această platformă. Nu are cum să fie altfel: primești gratuit absolut tot ce ai nevoie și magazinul tău este 100% funcțional la costuri infime. Un vis pentru orice antreprenor la început de drum!
Concluziile noastre referitoare la WooCommerce
Din punctul nostru de vedere, WooCommerce excelează la ușurința instalării și personalizării și la funcționalitățile diversificate oferite gratuit. Minusurile sunt lipsa unui suport pentru clienți oficial și faptul că toată activitatea de mentenanță a platformei WordPress cu WooCommerce trebuie făcută manual.
Platforma de e-commerce Magento 2
Magento 2 este o altă plattformă pentru e-commerce extrem de populară. Este apreciată în special pentru stabilitatea și securitatea pe care le oferă. De asemenea, Magento investește masiv în updatarea platformei și a tuturor componentelor sale, astfel încât să elimine cât mai multe riscuri de securitate, pe cât de mult este posibil. Noi versiuni sunt lansate periodic.
Așadar, să analizăm platforma de e-commerce Magento 2 în detaliu:
1. Funcționalitățile disponibile pe Magento 2
Magento 2 are două variante: varianta open source, gratuită, și varianta Magento Commerce, plătită. În funcție de ce variantă alegi pentru afacerea ta online, funcționalitățile puse la dispoziție variază.
Funcționalitățile variantei gratuite sunt: magazin online optimizat pentru mobil, posibilitatea de a vinde la nivel internațional, managementul produselor și al comenzilor, integrare pe marketplace, integrare cu firma de curierat, integrare cu sistemul de plăți online și alte câteva funcționalități strict necesare de acest tip.
În plus față de acestea, varianta Magento Commerce îți pune la dispoziție: rapoarte și estimări deosebit de acurate și personalizabile, posibilitatea de a vinde în sistem B2B (către alte firme), sisteme avansate de marketing, sisteme de loializare a clienților, unelte de design premium, unelte de monitorizare a activității și performanței magazinului online, securitate la nivel avansat, tehnologii de încărcare rapidă a paginilor, suport tehnic performant și chiar un account manager dedicat.
Așadar, poți avea un magazin online la nivel de bază, gratuit, însă total funcțional cu varianta open source sau poți alege să ai un magazin premium, cu toate funcționalitățile incluse, cu varianta Magento Commerce, la un cost prietenos chiar și cu bugetul unei companii la început de drum.
2. Ușurința de a implementa tehnicile SEO pe Magento 2
Magento oferă o serie de posibilități de optimizare SEO on-page care fac ca această platformă să poată fi considerată, în orice context, SEO-friendly: optimizare de meta-tag-uri, optimizare de imagini, posibilități de editare a fișierului robots.exe, posibilitatea de setare de taguri canonice pentru produse etc.
3. Ușurința în utilizare a platformei Magento 2
Prima variantă a platformei, Magento 1 cu toate edițiile sale, nu stătea foarte bine la capitolul user-friendly. Din fericire, dezvoltatorii au înțeles acest lucru, așa încât varianta de Magento 2 și edițiile sale sunt foarte prietenoase cu utilizatorul.
Totuși, va trebui să ai niște cunoștințe tehnice pentru a putea face singur modificări ori updatări în platforma Magento. Fără aceste cunoștințe tehnice, este posibil ca orice mică schimbare să îți ia foarte mult timp, citind și recitind documentația și forumurile online.
4. Suportul pentru clienți oferit de Magento 2
În funcție de ce variantă de Magento folosești, vei avea un suport excelent (în cazul variantei plătite) sau unul foarte slab (în cazul variantei gratuite). Dacă alegi varianta gratuită, nu te poți baza foarte mult nici pe forumurile online, întrucât explicațiile pe care le vei primi de la amatori la problemele tale fie nu vor fi acurate, fie vor fi foarte tehnice. De aceea, îți recomandăm să alegi varianta open source doar dacă ai în echipă (sau ești chiar tu) un developer cu ceva experiență pe Magento 2.
Totuși, dacă ești pe Magento Commerce, vei constata că suportul pentru clienți este absolut ireproșabil.
5. Securitatea și performanța platformei Magento 2
Indiferent ce variantă de Magento 2 alegi, gratuită sau plătită, ne bucurăm să îți spunem că securitatea și performanța oferite sunt de neegalat. De la criptarea parolelor, până la optimizarea excelentă a încărcării paginilor, totul funcționează deasupra oricărui reproș în Magento 2.
6. Designul oferit de platforma Magento 2
Temele dintre care poți alege sunt absolut senzaționale, personalizabile până în cele mai mici detalii și perfect responsive pentru orice dispozitiv. Poți alege tema dorită fie din marketplace-ul de teme Magento, fie chiar de pe ThemeForest sau din alte surse de acest fel. Orice temă pentru Magento 2 are un preț absolut rezonabil pentru orice buget.
7. Ratingurile celor care utilizează platforma Magento 2
Dacă vei analiza ratingurilor celor care au ales Magento 2 pentru afacerea lor online, vei constata că cea mai mare parte dintre ele sunt de 4 și 5 stele, ceea ce ne spune că Magento 2 este o platformă perfectă atât pentru afacerile mici, cât și pentru cele foarte mari.
Concluziile noastre referitoare la platforma de e-commerce Magento 2
Platforma Magento 2 oferă securitate și performanță utilizatorilor la un nivel de invidiat, plus stabilitate în rularea oricăror procese. Este o platformă personalizabilă, robustă și care permite scalarea business-ului tău la orice nivel.
Faptul că necesită cunoștințe tehnice și de programare pentru operare o face însă să se adreseze unui segment mai redus de oameni decât segmentul căruia i se adresează WooCommerce.
Platforma de e-commerce OpenCart
Ca și Magento 2, OpenCart are două variante: o variantă gratuită, perfectă pentru a începe un business online mic, și o variantă plătită, care îți oferă posibilitatea de scalare și care îți pune la dispoziție numeroase pluginuri și extensii perfecte pentru a-ți duce afacerea la următorul nivel.
Să analizăm în detaliu platforma de e-commerce OpenCart:
1. Funcționalitățile disponibile pe OpenCart
Dacă vrei o platformă de e-commerce care să îți ofere totul nelimitat, aceea este OpenCart. Iată care sunt cele mai apreciate funcționalități ale acestei platforme, disponibile inclusiv în varianta gratuită:
- încarci un număr nelimitat de produse,
- creezi câte categorii vrei,
- poți seta câte limbi vrei,
- redimensionezi automat imaginile,
- integrezi firme de curierat,
- integrezi sisteme de plată cu cardul,
- poți lucra cu mai multe valute în același timp,
- poți primi review-uri și ratinguri de produse și multe altele.
2. Ușurința de a implementa tehnicile SEO pe OpenCart
OpenCart îți oferă câteva posibilități de implementare a unei strategii de promovare SEO, însă la un nivel mai redus față de platformele pe care le-am discutat anterior. Totuși, dacă ai ceva cunoștințe de SEO, poți opera la nivel de titlu, meta descrieri, cuvinte-cheie și atribute ALT la imagini.
3. Ușurința în utilizare a platformei OpenCart
Cu siguranță, OpenCart este mult mai user-friendly decât Magento 2 sau alte platforme de e-commerce (poate doar cu excepția lui WooCommerce). Interfața este intuitivă și responsivă chiar și pentru începătorii în e-commerce. Nivelul de cunoștințe tehnice de care ai nevoie pentru a implementa și personaliza un magazin online pe OpenCart este de la zero la nivel redus spre mediu, în funcție de cât de mult vrei să intervii în codul open source.
4. Suportul pentru clienți oferit de OpenCart
Poți alege să beneficiezi de suportul gratuit oferit de comunitate, care este destul de bun și rapid. Practic, găsești pe forumurile dedicate răspunsuri la întrebările tale sau, dacă nu găsești, poți întreba și cei care se pricep îți vor răspunde.
Există și varianta să plătești pentru suport tehnic dedicat, care îți va rezolva în mod profesional toate problemele tehnice cu care te-ai putea confrunta. Totuși, acest suport plătit pentru clienți nu funcționează non-stop, ci conform unui program.
5. Securitatea și performanța platformei OpenCart
În termeni de performanță, OpenCart se situează fără probleme la nivelul lui Magento 2, inclusiv pentru varianta gratuită. Acesta este un plus.
Totusi, în ceea ce privește securitatea acestei platforme, discuția este mai complicată. Platforma în sine este sigură și stabilă, cu un grad mai mult decât acceptabil de securitate. Problema este că extensiile plătite pe care le achiziționezi sunt dezvoltate în majoritate de firme terțe. Aceste aplicații pot fi instabile ori pot provoca erori în site-ul tău, întrucât echipa tehnică de la OpenCart nu se implică prea mult în analizarea lor tehnică înainte de a le aproba. Acest lucru nu înseamnă însă că vei avea probleme de fiecare dată, la fiecare instalare a unei extensii, ci înseamnă doar că ai putea să ai probleme.
6. Designul oferit de platforma OpenCart
OpenCart oferă teme foarte bune, cu design impresionant, teme responsive și personalizabile, atât în mod gratuit, cât și cu plată. Ar fi de preferat să ai câteva cunoștinte de HTML, Javascript și CSS pentru a le implementa și personaliza în cel mai adecvat mod pentru afacerea ta.
7. Ratingurile celor care utilizează platforma OpenCart
Părerile celor care utilizează platforma de e-commerce OpenCart sunt împărțite, însă cele mai multe se învârt în jurul valorii de 4 stele din 5.
Concluziile noastre referitoare la platforma de e-commerce OpenCart
OpenCart oferă poate cel mai bun suport oferit în mod gratuit de comunitate. Este o platformă de e-commerce relativ ușor de folosit, iar varianta de bază deschide drumul multor afaceri la început de drum către lumea digitală.
Faptul că necesită cunoștințe de CSS și Javascript poate ridica probleme pentru cei care vor să își facă singuri magazinul online pe OpenCart, fără ajutorul unui programator sau fără cunoștințe tehnice. De asemenea, credibilitatea extensiilor cu plată dezvoltate de firme terță-parte este afectată în urma plângerilor utilizatorilor legate de erori.
De ce este important să alegi platforma de e-commerce după o analiză riguroasă?
Deschiderea unui magazin online înseamnă mult mai mult decât să urci niște produse pe un site și să aștepți comenzile să vină. Ca și în cazul unui magazin fizic, fiecare acțiune pe care o faci trebuie să fie gândită strategic, orientându-te după obiectivele tale de business pe termen lung.
De aceea, alegerea platformei de e-commerce potrivită pentru tine nu este o alegere pe care să o iei intuitiv sau după o analiză superficială. Oferindu-ți analiza comparativă de mai sus, noi sperăm că te-am ajutat cu o mare parte din procesul tău de documentare asupra platformelor de e-commerce. De acum, tu trebuie să îți iei timp cu tine și să te gândești. Poți chiar să pui pe foaie răspunsurile la următoarele întrebări:
- Cât de repede va crește sau vreau să crească afacerea mea? Care platformă de e-commerce îmi permite să cresc în ritmul pe care îl vreau eu? Care platformă mă avantajează cel mai mult la capitolul scalabilitate?
- Ce buget de început am? Ce buget previzionez că voi avea peste 3 luni, peste 6 luni, peste un an? Încep cu o variantă gratuită și apoi mă îndrept spre una plătită? Ori încerc din start cu o variantă plătită? Sau poate mizez tot timpul pe o variantă gratuită, întrucât magazinul meu online nu va avea necesități mari în ceea ce privește extensiile?
- Dacă aș fi în locul clientului meu ideal, pe ce platformă mi-ar fi mai ușor să navighez? Unde aș fi mai înclinat să plasez comanda? Spre ce tip de magazin am predilecție: spre cele realizate pe WordPress, pe Magento 2 sau pe OpenCart?
- Din punctul de vedere al meu, al antreprenorului, mă bazez pe cunoștințele tehnice ale mele sau ale unui membru al echipei? Voi putea să folosesc platforma la maxima ei capacitate din punct de vedere tehnic? Sau am nevoie de o platformă cu o interfață care să nu necesite intervenții tehnice?
Răspunsurile organizate și sincere la aceste întrebări te vor aduce mai aproape de alegerea celei mai potrivite platforme de e-commerce pentru tine și pentru business-ului tău.
Așadar, ce platformă de e-commerce e mai bine să alegi?
Noi, la maghost, oferim servicii de găzduire web și înregistrare domenii. Noi îți punem la dispoziție absolut toate soluțiile de care ai nevoie pentru afacerea ta și te putem sfătui care tip de găzduire este mai potrivit pentru tipul de afacere pe care vrei tu să îl dezvolți.
Totuși, noi nu îți putem spune ce platformă de e-commerce să alegi. Aceasta trebuie să fie alegerea ta. Dacă ai răspuns în mod serios și responsabil la întrebările de mai sus, probabil că deja ai un răspuns conturat în minte.
În linii mari:
- WooCommerce este alegerea ideală pentru cei care nu dispun de cunoștințe tehnice, însă doresc un magazin absolut funcțional și ușor de administrat,
- Magento 2 este varianta ideală pentru cei care au un nivel avansat de cunoștințe tehnice, rezultatele obținute pot fi chiar excelente,
- OpenCart ar trebui să fie alegerea celor care vor scalabilitate imediată, o platformă care să nu îi limiteze și care vor să vândă în mai multe țări în același timp.
Orice ai alege, noi, echipa maghost, îți dorim succes și mult spor la conversii! Alege inspirat, fără să te grăbești și luând în considerare toți factorii implicați!